A fi atașat de soț/soție sau de familie este un lucru sănătos pana acolo unde începe suferința.
Dependenta afectivă, este o tulburare de personalitate care se manifestă printr-o nevoie constanta si excesivă de sprijin. Aceste persoane nu pot trăi singure pentru că au nevoie in permanenta de cineva care să le valideze deciziile.
Tulburarea de dependenta afectivă induce comportamente extreme de atașament și supunere față de o altă persoană, nu numai în cadrul relațiilor de cuplu, ci și în cele familiale sau profesionale. Subordonarea excesivă față de iubit/iubita ii împiedică să își exprime dezacordurile de teamă să nu piardă relația. Deși se poate confunda cu gelozia, dependența afectivă este diferită. Cei afectați trimit mesaje in continuu, dar nu pentru a controla partenerul, ci pentru a se asigura că acesta este mereu prezent pentru nevoia lor.
Pentru acești oameni, autonomia devine o luptă, afectând nu doar sfera afectivă, ci și capacitatea de a lua decizii sau chiar de a-și exprima opinii. Tratamentul nu se desfășoară pe termen lung, pacienții pot vedea evoluții pozitive în câteva luni și pot depăși acest mod de funcționare patologic. Procesul terapeutic pune accentul pe conștientizarea faptului ca neputința persoanelor afectate este doar o percepție, si nu o realitate.
Psihologii sunt alături de aceste persoane in demersul lor de a-si recâștige autonomia și de a-și construi încrederea în propriile capacități. Într-o lume plină de provocări emoționale, lupta pentru o viață sănătoasă trebuie sa devina o lupta a noastră, a tuturor, pentru ca posibilități de vindecare exista.