Ce strategii sunt mai utile in reducerea stresului?
În lumea agitată de astăzi, este ușor să ne pierdem controlul. Sarcinile profesionale, problemele administrative și solicitările vieții de zi cu zi ne copleșesc. Șansele de a nu ne enerva sunt mici. Psihologii au dezvoltat strategii cognitive pentru reducerea stresului.
Întrebarea fireasca este cat de eficiente sunt aceste strategii. Cercetările imagistice ne arata următoarele (Delelis, 2024):
1. Suprimarea emoțională (A) sau blocarea emoțiilor constă în a nu arăta nici o emoție, nici o supărare, și a te preface că totul este în regulă. Studiile imagistice cerebrale arată că în timp ce cortexul nostru prefrontal intră în activitate pentru a bloca manifestările exterioare ale furiei, „amigdala” implicată în generarea emoției negative și „insula” responsabilă de sentimentele interioare, în special la nivel visceral, își cresc activitatea.
2. Reevaluarea emoției (B) presupune a privi situația problematică dintr-un unghi diferit. Cortexul prefrontal se activează si de această dată dar nu pentru a bloca exprimarea emoției (de fapt, s-ar putea să pari supărat), ci pentru a relativiza situația. Activitatea „amigdalei și a insulei” scade: se eliberează presiunea, iar sentimentul de furie scade.
3. Meditația de tip mindfulness (C) este o strategie eficientă care ar trebui făcută în mod regulat, nu doar când apare furia! La nivelul sistemului nervos se observă un fenomen analog: o activare a cortexului prefrontal și o reducere a activității „amigdalei, a insulei” și a unei alte regiuni implicate în procesarea emoțiilor, „girusul parahipocampic”.
Dintre aceste strategii cea mai eficienta pare a fi strategia de reevaluare cognitiva a emoției, care consta nu doar in anticiparea furiei, ci si in schimbarea de perspectiva asupra acesteia.
James Gross si echipa sa de la Universitatea Standford, menționează ca aceasta strategie este asociata cu o reducere a simptomelor depresive și anxioase, mai multe emoții pozitive, optimism și bunăstare, precum și relații sociale de calitate. Carol Ryff, de la Universitatea din Wisconsin, Madison, considera ca această strategie este însoțită și de un sentiment de autonomie, și o mai bună acceptare a sinelui și a celorlalți.
Ce este reevaluarea cognitivă a emoțiilor?
Este un proces mental prin care reinterpretăm o situație și reacțiile emoționale pe care le-a declanșat. Reevaluarea cognitivă a emoțiilor este o strategie ușor de pus in practica, singur sau cu un terapeut care poate ajuta la schimbarea perspectivei asupra evenimentelor, la folosirea unui alt limbaj care să evoce întâmplările, la identificarea lucrurilor care supără sau îngrijorează.
Si meditația de tip mindfulness are efecte pozitive pe termen îndelungat. Studiile au arătat ca, pe măsură ce acumulam ore de practica de mindfulness, zonele cerebrale asociate cu generarea de emoții negative, cum ar fi amigdala, se activeaza mai greu, in timp ce zonele reglatoare ale creierului nostru, cum ar fi cortexul prefrontal, intra mai rapid in activitate.
https://www.cerveauetpsycho.fr/sd/emotions/comment-garder-son-calme-26411.php
Etkin, A., Büchel, C., & Gross, J. J. (2015). The neural bases of emotion regulation. Nature reviews neuroscience, 16(11), 693-700.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]