Uncategorized

Cat de des folositi cuvintele „Îmi pare rău”, „Scuză-mă”, „Nu am vrut”, „Imi cer iertare?

Cât de des folosiți cuvintele „Îmi pare rău”, „Scuză-mă”, „Nu am vrut”, „Imi cer iertare..”chiar și atunci când nu sunteți vinovat de nimic?

Utilizarea excesivă a acestor termeni ne poziționează în situația de victimă și interlocutorul nostru va intra în rolul pe care i-l propunem: de persecutor („Alta data sa nu se mai întâmple …”) sau de salvator („Exagerezi cu scuzele…”). In ambele situații ii oferim celuilalt o putere asupra noastră.

Această atitudine nu este potrivită deloc pentru a dezvolta relații sănătoase cu cei din jur, pentru a ne afirma, și mai ales pentru a ne crea o stare de bine.

Adoptând o poziție de victimă ne programăm corpul și mintea să se conformeze cu aceasta: coborâm privirea in jos, ne îndoim umerii și ne simțim vinovați. Vinovați de ceva de care nu suntem responsabili, căci despre asta este vorba aici. Deci atenție, nu discutăm situațiile în care o scuză este justificată și de neînlocuit pentru a repara o greșeală!

Imaginați-vă o situație în care ați planificat o petrecere în aer liber, iar vremea nu este așa cum ați fi dorit. Este ușor și la îndemână să spunem « Îmi pare rău că vremea e proastă. » Dar și mai ușor este să schimbăm perspectiva și să spunem, « Mulțumesc că suntem împreună indiferent de vreme! »

Această abordare nu numai că schimbă perspectiva asupra situației, dar schimbă și modul în care ceilalți ne privesc. O schimbare simplă în limbajul nostru poate schimba întreaga dinamică a unei relații.

Atunci când folosim cuvinte de recunoștință, corpul nostru se deschide, iar mintea noastră este orientată către aspectele pozitive ale situației.

Să încercăm să schimbăm perspectiva și să transformăm cuvintele de scuză în expresii de recunoștință. Astfel, nu doar că vom comunica mai sănătos, dar vom influența și modul în care suntem percepuți în relațiile noastre de zi cu zi.

În loc de « Îmi pare rău că… » să spunem « Mulțumesc că… » și să transformăm experiențele noastre în oportunități de conexiune si dezvoltare.

Si pentru ca astazi este Ziua Internaţională a cuvântului „Mulţumesc”, in loc de SCUZE ca v-am reținut prea mult, un MULTUMESC ca dați like acestui mesaj.

Aliquam convallis sollicitudin purus. Praesent aliquam, enim at fermentum mollis, ligula massa adipiscing nisl, ac euismod nibh nisl eu lectus. Fusce vulputate sem at sapien. Vivamus leo. Aliquam euismod libero eu enim. Nulla nec felis sed leo placerat imperdiet. Aenean suscipit nulla in justo. Suspendisse cursus rutrum augue. Nulla tincidunt tincidunt mi. Curabitur iaculis, lorem vel rhoncus faucibus, felis magna fermentum augue, et ultricies lacus lorem varius purus. Curabitur eu amet.

 

Si vous avez aimé l'article vous êtes libre de le partager! :)

Laisser un commentaire