„Metafora broaștei” este adesea folosită pentru a descrie un proces continuu și imperceptibil de acceptare a unor situații dăunătoare.
Metafora este următoarea: Dacă punem o broască într-o oală cu apă rece și încălzim apa încet, încet vom observa un fapt interesant. Broasca este capabilă să se adapteze la temperaturi din ce in ce mai mari și să reziste pana aproape de punctul de fierbere a apei. Doar in acel moment broasca nu mai suportă apa fiartă și va încerca să sară din apă.
Dar nu mai poate face asta pentru că este prea slăbită și obosită de la eforturile depuse pentru a se adapta la temperatură.
Unii ar spune că ceea ce a omorât broasca a fost apa fierbinte… în realitate, ceea ce a ucis-o a fost incapacitatea ei de a decide CÂND să sară.
Această metaforă este adesea utilizată pentru a ilustra modul în care o persoană se poate complace sau poate tolera condiții dăunătoare, chiar nocive în viața lor, nepercepând pericolele care se acumulează treptat.
Așadar, NU vă adaptați la situații dificile, la relații abuzive, la prieteni toxici, căci finalul s-ar putea să nu fie unul fericit!
Într-un context mai larg, „Metafora broaștei” este adesea folosită pentru a încuraja vigilența, conștientizarea de sine și luarea de decizii pentru a evita consecințele negative pe termen lung.