Metafore Metafore educationale

Metafora Palatului ideal

Metafora Palatului Ideal ne invită să ne privim viața ca pe o operă de artă în continuă construcție. Prin perseverență, creativitate și muncă, putem transforma visele în realitate și ne putem construi viața pe care ne-o dorim.

Metafora propune o frumoasă analogie între construcția unui palat fizic, realizat cu perseverență de poștașul Cheval, și construirea propriei personalități.

In 1879 un factor poștal, pe nume Ferdinand Cheval, plictisit de meseria pe care o făcea, îşi antrena zilnic imaginația construind în minte un palat a cărui frumusețe doar visele o puteau cuprinde. Ajunsese la vârsta de 43 ani şi nu se putea lăuda cu multe lucruri.

Într-una din zile, întorcându-se pe jos de la unul dintre abonații săi, se împiedică şi cade. Contrariat de situație, se apleacă să vadă ce i-a stat în cale. Astfel descoperă niște pietre bizare, dar foarte pitorești. Şi … are o revelație. Găsise materialul cu care putea să îşi pună în practică visul. Din acel moment, la fiecare drum pe care-l avea de făcut, şi făcea zilnic kilometrii întregi, şi-a propus să adune pietrele frumoase pe care le găsea şi care  puteau fi folosite ca materie primă în construcția palatului său.

Timp de treizeci şi trei de ani, factorul Cheval a colectat pietre pe care le-a folosit pentru a crea un ansamblu de construcții, numit Palatul Ideal. În cadrul acestui complex se regăsesc fântâni, grote, bazine, statui şi bineînțeles un templu. Palatul este un amestec de stiluri diferite, cu inspirații din Biblie şi din mitologia hindusă. Efortul făcut de Cheval a fost imens. În timpul zilei îşi aduna materialul de construcție, cărându-l cu spatele sau în buzunare şi noaptea construia la lumina unei lămpi cu ulei.

Munca sa de o viaţă s-a finalizat în 1912, cu un complex arhitectural de artă naivă, pe care André Malraux, pe când era ministrul culturii (în anul 1969), l-a declarat monument istoric. Artişti de excepție au apreciat construcția de la Hauterives (Franta): André Breton, Max Ernst, Pablo Picasso, Niki de Saint Phalle, Jean Tinguely, Robert Doisneau, Brassaï, Valentine Hugo, Clovis Prévost etc.

Poştaşul Cheval a murit în 1924 la vârsta de 88 de ani …, dar nu înainte de a-şi fi construit propriul său mormânt în Palatul Ideal.

Povestea vieții poștașului francez este povestea unui vis devenit realitate, cu îndrăzneală şi muncă asiduă. La mijlocul vieții, după multe nemulțumiri, un poștaș provenit dintr-o familie săracă de țărani se apucă să îşi construiască palatul său mult visat. Fără să aibă bani şi fără să se bazeze pe ajutorul nimănui, poștașul își începe construcția. Ziua aduna câte un pumn-două de pietre şi noaptea construia cu ele minunății.  

Poștașul şi-a văzut visul cu ochii după 33 de ani de trudă, când şi-a găsit liniştea în palatul său ideal.

Ce ne învață aceasta poveste metaforă?

·  Așa cum Palatul Ideal este rezultatul unei acumulări constante de pietre și al unei viziuni artistice, și personalitatea noastră se construiește treptat, prin experiențe, cunoștințe, relații și decizii. Fiecare experiență este o « piatră » care contribuie la formarea structurii noastre interioare.

·  Povestea lui Cheval ne demonstrează că visele, chiar și cele mai îndrăznețe, pot deveni realitate cu perseverență și muncă. Important este să credem în noi înșine și să acționăm în direcția realizării lor.

·  Vârsta nu trebuie să fie o limită, un impediment în calea dorințelor noastre. Cheval a început construcția palatului la 43 de ani, demonstrând că niciodată nu este prea târziu pentru a-si urma visurile. Important este să avem o atitudine pozitivă și să ne setăm obiective realiste.

·  Informațiile și cunoștințele achiziționate sunt ca niște cărămizi care ne ajută să ne formam o înțelegere mai profundă a lumii și a noastră înșine. Ele ne oferă instrumentele necesare pentru a lua decizii informate și pentru a ne dezvolta abilitățile.

·  Nu trebuie să așteptăm să primim de la ceilalți pietrele construcției noastre. Punem mâna și le adunam de unde le găsim. Deși interacțiunea cu ceilalți este importantă pentru dezvoltarea noastră, responsabilitatea finală pentru construirea propriei personalități ne aparține. Trebuie să căutăm activ experiențele și cunoștințele care ne vor ajuta să creștem.

·  Relațiile cu ceilalți ne pot oferi sprijin și încurajare, dar succesul final depinde în mare măsură de efortul nostru personal. Este important să găsim un echilibru între a colabora cu ceilalți și a ne asuma responsabilitatea pentru propriile acțiuni.

Si vous avez aimé l'article vous êtes libre de le partager! :)

Laisser un commentaire