In viață sunt momente când trebuie să ne autopromovăm pentru a ne face cunoscută munca. Dar modalitatea prin care o facem poate să ne aducă aprecierea și recunoașterea celorlalți sau dimpotrivă poate trezi in ceilalți invidie si răutate.

Psihologii ne învață cum să procedăm.

Intr-o lucrare recenta din Journal of Personality and Social Psychology, Eric Van Epps si colegii săi de la Universitatea Vanderbilt au pus in evidență efectele pozitive ale unei tehnici numite de ei « promovarea dublă », o tehnica care ne ajută să ne construim o imagine pozitivă, de om plăcut și competent, în timp ce ne punem în valoarea munca și realizările.

Despre ce este vorba mai exact?

Promovarea dublă este o tehnică care permite punerea în valoare a propriei persoane prin promovarea realizărilor colegilor pentru un proiect la care ați lucrat împreună.

Astfel, promovarea dublă poate începe prin a felicita un coleg sau o cunoștință pentru realizarea sa și apoi sa vă asociați subtil la succesul său, precizând care a fost rolul dvs in acel proiect si realizările obținute.

Iată câteva exemple concrete:

Dacă ați condus un proiect în echipă, felicitați mai întâi colegul dumneavoastră pentru contribuția sa. De exemplu, ați putea spune: « Matei a gestionat perfect partea de comunicare a proiectului, ceea ce a permis atingerea unui public larg. Datorită expertizei sale, am putut atinge obiectivele și chiar le-am depășit. »

Dacă ați realizat ceva deosebit, nu ezitați să îl împărtășiți cu cei dragi, dar începând prin a vorbi despre persoanele care v-au susținut sau care v-au inspirat. De exemplu, ați putea spune: « Am obținut premiul mult dorit! Nu aș fi reușit niciodată fără sprijinul profesorului meu și încurajările colegilor. Sunt atât de mândru de mine și de ceea ce am realizat. »

De ce funcționează promovarea duală?

Specialiștii psihologi explică faptul că această tehnică funcționează datorită a două efecte:

  • Efectul de expertiză: Punând în valoare calitățile unei alte persoane, arăți că ai competențe cel puțin egale, dacă nu chiar superioare, pentru a-l aprecia și a-l face cunoscut celor din jur. Acest lucru le dă celorlalți impresia că ești tu însuți competent și demn de încredere.
  • Principiul reciprocității: Făcând complimente sincere altora, crești șansele ca aceștia să-ți facă complimente în schimb. Acest lucru poate consolida imaginea ta pozitivă și te poate face mai popular.

In concluzie, promovarea dublă/duală este o tehnică simplă și eficientă prin care poți împărtăși celorlalți realizările tale fără a părea arogant si lăudăros.

Bibliografie:

VanEpps, E. M., Hart, E., & Schweitzer, M. E. (2023). Dual-promotion: Bragging better by promoting peers. Journal of Personality and Social Psychology.

Si vous avez aimé l'article vous êtes libre de le partager! :)